Головна: - e-mail: mitropolet@mail.ru - http: //eparhija.com.ua - Skype: mitropolet


Категорії Новин


Новини

Керуючий Єпархією


Богородська єпархія УПЦ


Медіа

Документи

Газета


Проповіді і проповідники


Календар богослужінь


Контакти


Молитва



Голодомор та геноцид в радянські часи з відеофільмами



Українські історичні та народні трагедійні пісні і думи



Українські історичні думи козацької доби з відеофільмами



П'єси та спектаклі художнього та комедійного змісту з відеофільмами


 

У вигляді календаря

«    березня 2024    »
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

У вигляді списку

Жовтень 2023 (2)
Квітня 2020 (2)
Березень 2020 (3)
Грудень 2019 (2)
Червень 2019 (3)
Березень 2019 (5)
 

 

Hosting Ukraine

 

Богородська єпархія УПЦ КП » Новини » Богородської єпархії » Про інтерв`ю Святійшого Патріарха Київського Філарета кореспонденту веб-сайту «Кіріос»

Про інтерв`ю Святійшого Патріарха Київського Філарета кореспонденту веб-сайту «Кіріос»

Автор: mitropolit от 12-06-2012, 13:56
Дорогі друзі !


Прес-центр Московсько – Богородської єпархії Української Православної Церкви (КП), що існує у м. Ногінську Московської області дуже уважно проглядає матеріали, як на Вашому веб-сайті http://kyrios.org.ua/ , так і на інших.
На Вашому веб-сайті http://kyrios.org.ua/church/uoc-kp/5144-intervju-z-patriarhom-filaretom-pro-tserkvu-politiku-groshi-evro-2012-i-najbilshu-problemu-ukrayintsiv.html було надруковане інтерв’ю Вашого кореспондента зі Святійшим Патріархом Київським і всієї Руси – України Філаретом на тему: «Про Церкву, політику, гроші, Євро - 2012 і найбільшу проблему українців». Також це інтерв’ю було надруковане на веб-сайті УПЦ Київського Патріархату 7-го червня 2012-го року http://www.cerkva.info/uk/intervju/2463-filaret.html.
Як мені здалося із статті, що саме головна проблема в нашій країні – це утворення єдиної помісної Української Православної Церкви. І як зазначив Святійший Патріарх Філарет, що: «У нас особливо добрі стосунки з УГКЦ, РКЦ, свідченням чого є сьогодні присутність на нашому православному богослужінні єпископа РКЦ Маркіяна, з протестантськими церквами і, навіть, з УПЦ МП. Раніше, - каже Святійший Патріарх Філарет, - у нас були дуже напружені стосунки, а зараз вони покращуються».
У зв’язку з цим, він доповнив, що: «…є українська держава, а раз вона є, то рано чи пізно, в ній буде єдина Православна Церква, як і в інших православних державах: Румунії, Сербії, Росії, Болгарії, Греції, Грузії. Там є держава і є своя Церква, от і в нас так буде».
Але й ми впевнені, що так і буде, оскільки по-інакшому немає сенсу жити і боротися за Українську Православну Помісну Церкву без віри в її досягнення.

А якщо так, то хотілося б, дорогі друзі – службовці порталу «Кіріос», щоб Ваші кореспонденти задавали не тільки ті питання, які стали «шаблонними» в нашому вжитку, а в першу чергу, про духовну і державну освіту при єпархіях і благочиннях; про благодійницькі їдальні та справи милосердя і благодійництва у кожній Християнській Церкві в Україні, незалежно від її віросповідання, оскільки наш український народ є єдиний і нероздільний.
Необхідно піднімати питання й про життя на парафіях, особливо в запустілих селах, де хати обезлюдніли, а священнослужителі і навіть, настоятелі храмів, ледве – ледве зводять кінці з кінцями, й тому змушені працювати на фермерів, щоб цим матеріально допомагати своїм сім’ям.
І навпаки, сучасні архієреї, які після закінчення Духовних академій висунуті до єпископського сану, будучи «малолітніми» для єпископства, людьми (бо, як мов, не вистачає кандидатів на архієрейство з вищою богословською освітою та з пастирським досвідом), прибувають до єпархій з одним лише бажанням: як можна матеріально збагатитися, і не більше.
Адже ці молоді єпископи зовсім не знають парафіяльного життя, а свою архієрейську діяльність розпочинають з тиску на священиків і парафіяльних рад, вимагаючи непосильних внесків, не входячи в їх матеріальне положення, я маю на увазі парафії УПЦ КП.
Треба сказати, що й сучасні Предстоятелі всіх Православних Церков теж не знають парафіяльного життя, бо вони не проходили цього випробовування в селах з-за боротьби отримання високої посади чи іншої духовної кар’єри.
Тому в сучасному житті Духовних академій треба викладати предмети не тільки церковно – богословської тематики, але й по природознавству і навіть, по тваринництву та теми про побут і будівництво храмів, будинків та підсобних приміщень. Треба знати не тільки теорію, але особливо, практику, бо це є творінням і заповітом Божим в необхідності працювати і про все знати для парафій. А це значить, що як священики, так і архієреї будуть обізнані і співчутливі в тому, щоб відчувати, як тяжко живеться простому люду і як дається їм праця в придбанні молочних харчів, м’ясних, овочевих, фруктових тощо.
Бо деяке сучасне духовенство уподібнюється бджолиним трутням, яке звикло, щоб їм все приносили і доставляли прямо в «ліжко», тоді як молитися за своїх трударів і благодійників воно ліниться і не бажає цього робити.
Навіть на Божественних літургіях перед престолом Божим, на ектеніях за здоров’я та за спокій померлих людей не читаються ними записочки з іменами, а якщо й читаються, то не духовенством, а пономарями, студентами духовних шкіл, або просто сторонніми людьми, щоб тільки відбути обов’язок перед парафіянами: храму, собору чи монастиря.
Прості люди часто несуть свої останні копійки в храм, або священикам чи архієреям, залишаючись при цьому голодними, бо немає за що купити собі страви.
Проаналізуйте життя духовенства і архієреїв всіх християнських Церков, як православних так і інославних, і ви ніде не побачите і не зустрінете благодійницьких їдалень та будинків милосердя, до яких змогли б йти бідні і нещасні люди, щоб знайти там пристановище та безкоштовну їжу, про що так піклувався і до цього часу піклується Христос Спаситель, особливо, під час свого земного життя.
Адже ж ми є Його не тільки послідовники, але й діти Божі, які постійно повинні обожнюватися, а не «одияволюватися».
Щось святе і необхідне є в сучасному монастирському житті, яке заново побудував знаменитий архімандрит, а тепер єпископ Лонгин (колишній Михайло), будучи нагородженим державним званням «Героя України» у Чернівецькій єпархії.
Тому й питання Вашого кореспондента до нашого Святійшого Патріарха Філарета чи до інших керівників Церков, про ставлення їх до дорогих автомобілів є насущним. Адже, окрім Патріархів – Предстоятелів Церков, яким приходиться дуже часто їздити на автомобілях по всій Україні, щоб швидше діставатись до тієї чи іншої єпархії або парафії, є ще й рядові єпархіальні архієреї, які «помішались» на змаганні один перед одним у придбанні нового престижного авто.
У зв’язку з цим, ми нагадуємо питання Вашого кореспондента до Святійшого Патріарха Філарета: «Ваша Святосте! Є така приказка, що соромно бути багатим в країні бідній. Ми пам’ятаємо одіозні приїзди із Москви Патріарха Кирила з дорожезними годинниками на дорожезних авто. Ми пам’ятаємо сюжети по телебаченню з приводу авто намісника Києво-Печерської Лаври. Як Ви ставитися до того, що часом транспортні засоби деяких священнослужителів дорівнюють вартості побудови церкви (храму) в окремо взятому селі?»
На що Святійший Патріарх Філарет відповів: «Що стосується збагачення духовенства і єпископства – це порок цих людей, і від таких людей відступає Божественна благодать. Те, що в Церкві є такі – ми бачимо. Але Юда теж був серед дванадцяти апостолів, це ж не означає що ті одинадцять йшли не вірною дорогою. Юда був як виняток серед апостолів і Христос знав, що він є зрадник, але не вирізняв його серед інших. Так і ці. Вони священики, архієреї, єпископи Церкви, але це не означає, що вони духовні. Вони не духовні, тому що роблять ставку на земні багатства, а не думають про життя вічне. Тому в Церкві вони є, але за ними не треба йти».
Але виключення все ж таки мають Предстоятелі Церков, а не прості архієреї, які п’ять років тому ходили «в лаптях» до храмів чи до єпархіальних управлінь їздили на радянських «Москвичах» або на «ВАЗах» (копійках), а тепер подавай їм «Мерседеси» або «Крайслери».
«Що стосується машин, - говорить Святійший Патріарх Філарет, - то кожний хоче мати краще. Коли ви будете вибирати між радянською машиною і європейською, то ви захочете їздити на європейській, а не на радянській, яка може серед дороги зупинитися. Тому не треба засуджувати гарні машини. Але гроші потрібно насамперед витрачати на найнеобхідніше, а не на розкіш. Тому, якщо ці машини потрібні для кращого служіння Церкві, то потрібно їх мати, але якщо цим ти хочеш показати, що ти такий багатий – то це гріх».
Тому й існує велика прірва між багатими і бідними, між архієреями і багатим духовенством з простими православними людьми. Таким чином, ти народе, пропадай, згинь і помирай з голоду, бо благодійницьких їдалень, чи безкоштовних лікарень, чи дитячих сирітських будинків ти «не заслуговуєш», оскільки твої гроші потрібні тим, які доповнюють свої багатства та поповнюють свої ненаситні черева.
Про інтерв`ю Святійшого Патріарха Київського  Філарета кореспонденту веб-сайту «Кіріос»

Ось як буває: храм розбитий, а зате є новий авто "Subaru".

Тому мені завжди було соромно і навіть думати про те, щоб до сільських чи міських храмів по Дніпропетровській єпархії під’їжджати на дорогому легковому автомобілі.
Для цього й мав і зараз маю російський мікроавтобус «Соболь – Баргузин» та вантажну «Газель», які я придбав ще у 2004-му році і яким вже є по 8-м років.
На цих автомобілях із Московсько – Богородської єпархії я доставляв великі писані, маслом ікони, щоб прикрасити і наповнити Петро – Павлівський храм у Дніпропетровську, а їх було більше 350-ти, за розміром 1 м. 80 см. висоти на 90 см. ширини, а також й на багато більші за розмірами ікони. Ці автомобілі служили й іншим храмам Дніпропетровської єпархії та особливо, на них розвозилися будівельні матеріали для будівництва храмових святинь по області.
На них же я й доїжджав до всіх храмів по Дніпропетровській єпархії УПЦ КП, які були мною створені. Це 217-ть парафій та мною рукопокладені 189-ть священнослужителів, велика частина яких не мали духовної освіти, а готувалися до рукопокладення силами єпархіального досвіду при Духовному музично – хоровому училищі, оскільки випускники Духовних семінарій та академій залишались в тій єпархії, де розташований учбовий заклад. Але, майже всі мої ставленики потім завершували, на заочній формі, ці ж самі духовні учбові заклади.
Тому не треба боятися українських і російських автомобілів, які теж служать багато років. А щоб вони не ламалися, треба їх постійно «лікувати», як і ми, люди, себе лікуємо, бо й любий метал не є вічним явищем: чи він «радянський» чи «європейський».


Про інтерв`ю Святійшого Патріарха Київського  Філарета кореспонденту веб-сайту «Кіріос» Про інтерв`ю Святійшого Патріарха Київського  Філарета кореспонденту веб-сайту «Кіріос»

Зліва - російський мікроавтобус на 7-м місць "Соболь - Баргузін", а зправа - вантажна "Газель", яким по 8-м років.


Про інтерв`ю Святійшого Патріарха Київського  Філарета кореспонденту веб-сайту «Кіріос» Про інтерв`ю Святійшого Патріарха Київського  Філарета кореспонденту веб-сайту «Кіріос»

Зліва - німецький автомобіль "Мерседес -600", а зправа - "Крайслер"


У зв’язку з цим, хотілося б, щоб Православні Церкви не ставали на шлях бізнесу та незаслуженого збагачення рухомого і нерухомого майна, а треба ставати на шлях милосердя і благодійництва, освіти і культури, духовного та народного мистецтва, щоб кожна єпархія мала свої Православні середні загальноосвітні гімназії, Ліцеї мистецтв, не говорячи про Недільні школи, яких немає в багатьох парафіях, а де й були, то вже їх зачинили. Як це трапилося в моєму колишньому Петро – Павлівському храмі м. Дніпропетровська, який у травні 2011-го року у мене був захоплений своїми ж собраттями - архієреями.
Нажаль, мій двоповерховий будинок, який я спеціально будував для Недільної школи на території Петро – Павлівського храму, перетворений у «готель».
Ось як вічна духовність перетворюється у тимчасову матеріальність. І все це залежить від нас, людей, з різними характерами, темпераментами, задачами у своєму власному житті і, саме головне, маловірність до Бога, до Пречистої Богоматері, до всіх угодників Божих, мучеників, страстотерпців, святих і святійших, блаженних і юродивих та до всіх преподобних отців вселенських і вітчизняних.
Тому пора нам всім замислитись про своє вічне життя, яке залежить від нашого земного: Божого, чистого, святого, а не сатанинського, нечистого і пекельного.
На мою думку треба, щоб Святійший Патріарх Філарет продумав створення такого Комітету по учбовій та виховній діяльності парафіян УПЦ КП по всій Україні, до якого увійшли б всі архієреї, не тільки з вищою богословською освітою, але й з державною: вчителі, філологи, історики, філософи, мислителі, письменники та поети, люди церковно – хорового мистецтва та з іншою вищою освітою, яким краще відомі церковні проблеми на місцях в своїй єпархії УПЦ КП.


Зі щирою повагою до Вас – Митрополит Адріан та службовці
прес-служби веб-сайту «Московсько – Богородська єпархія» УПЦ КП


_______________________________________________________________________________________________________________

До цього листа ми додаємо відеофільми з життя монастиря в Чернівецькій області, який створив "з нічого" і керує ним знаменитий архімандрит, а тепер єпископ Лонгин (колишній Михайло) За великі заслуги перед Вітчизною він був нагороджений званням «Герой України». Ось це місце і є зразком для прикладу багатьом іншим єпископам та священнослужителям.
Також розміщуємо відеофільми і фотокартки про хамське відношення деяких архієреїв і духовенства до своїх прямих пастирських обов’язків.


Фильм "Форпост"




_______________________________________________________________________________________________________________

"Фільм - скандал" говорить про те, як намісник Києво - Печерської Лаври Митрополит Павло (Лебідь) тринькає церковні і народні гроші на свої власні потреби.




_______________________________________________________________________________________________________________

Фільм про те, як у Києво-Печерській Лаврі розгорівся знову новий СКАНДАЛ, у зв`язку з підготовкою її до ЄВРО 2012.




_______________________________________________________________________________________________________________

Ця стаття також надрукована на веб-сайтах, які ми Вам даємо:



 

Hosting Ukraine

 

@ 2011 Прес-центр Богородської єпархії